Datering

Pijp

Pijp

Pijpekop gemaakt van gietklei met daarop afgebeeld een keeper met de bal in zijn hand en op de kop een voetbal doel. Op de pijp is in klei de tekst aangebracht 'Gouda goede waagen';de pijp is gelakt met een gele vernis. Aan de pijp zit een stuk bamboe die twee kleuren getint is.

Identificatie
Titel
Pijp
Objectnummer
006860
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • pijp (rookgerei)
    Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2618
Werk
Lengte
27.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • bamboe
    Elk van de houtachtige of boomachtige tropische en semitropische grassen van het genus Bambusa, Phyllosyachys, Dendrocalamus en gerelateerde genera, met houtachtige, holle stengels en gesteelde bladeren. Bamboe bloeit pas na jaren groeien. De stam wordt gebruikt als bouwmateriaal en om meubels van te vervaardigen. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • gietklei
    Droge kleipoeder gemengd met 35% tot 45% water waaraan een kleine hoeveelheid elektrolyt (soda, waterglas of een mengsel van beide) wordt toegevoegd om het dun en vloeibaar te krijgen; de vloeibare klei wordt in mallen of gietvormen gegoten. Pag. 26-27 in: Ceramiek / werkgroep o.l.v. Marie-Rose Bogaers. - Leiden : Rijksuniversiteit, Kunsthistorisch Instituut, 1985. - (Technieken in de kunstnijverheid ; 3)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 22 juli 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Westwoud
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden