Datering
Maker Onbekend

Pijp, zogenaamde doorroker.

Pijp. Zogenaamde doorroker. Geglazuurd, stenen pijpekop. Houten steel en mondstuk. De kop is gebroken en gelijmd.
De pijp heeft waarschijnlijk behoord aan Johannes (Doekles) Wielinga (1884-1960) uit Franeker. Een tweede optie zou Johannes Dirks Wielenga (1881-1938) zijn. Deze was vanaf 1927 dominee te Franeker.

Identificatie
Titel
Pijp, zogenaamde doorroker.
Objectnummer
FSM-1992-204
Objecttype
  • Pijpen
    Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
  • Rookwaren
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008053
Over
Onderwerpen
  • Franeker
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
16.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden