Datering

Pijp

Gedraaid pijpdeel met 2 kopjes

Uitgebreide beschrijving

Gedraaid pijpdeel met daar tussen een buigbaar textiel deel;dit volgt in een gedraaid deel met schroefdraad; gesneden steen en zilveren ringen; vervolgens het houten deel waarin de pijpekop gezet kan worden; dit deel is genummerd als -1932-a-; het tweede deel is een porceleinen kop met nikkelen deksel; dit zit los en is met een draad bevestigd; op het kopje staat een jager die zijn geweer; dit kopje is genummerd -1932-b-; het tweede kopje heeft een bol dekseltje; op het kopje staan twee herten tegen een groene achtergrond; deze is foutief genummerd als -1932-d-

Identificatie
Titel
Pijp
Objectnummer
001932
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • pijp (rookgerei)
  Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15228
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • porselein
  Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
 • ebbenhout
  Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 mei 1950
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Duitsland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden