Datering

Ansjovisvatsluiter

Veel voeding werd gezouten: in een pot werden laagjes voedsel afgewisseld met laagjes zout. De pot werd vervolgens afgedekt met een schone doek, een plankje en een flinke kei. Ansjovis werd ook gezouten en daarna bewaard in tonnen of ankers (fusten). De inhoud van een anker was 30 kilo, zo’n 3200 tot 4000 visjes. Na het schoonmaken aan de wal werd de vis in troggen pekel gelegd en vervolgens afgegoten in manden, waarna een ‘inlegger’ de visjes opstapelde en stevig aandrukte. Er werd nog regelmatig zout toegevoegd, tot het anker kon worden dichtgekuipt en er alleen via het uitgespaarde spongat nog water werd aangevuld. Na een jaar was de ansjovis op smaak, de vis was dan 6 à 7 jaar houdbaar. Ansjovisvatafsluiter van ijzer en koper en houten handvat.

Ansjovisvatafsluiter van ijzer en koper en houten handvat.

Identificatie
Titel
Ansjovisvatsluiter
Objectnummer
000270
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • vat
    Een vat, ton of fust is een cilindrische constructie van hout, kunststof of metaal waar onder andere levensmiddelen (bijvoorbeeld zuurkool) of vloeistoffen (bijvoorbeeld bier) in kunnen worden bewaard. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-216
Over
Onderwerpen
  • Visserij
    Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
  • Ansjovis
    Een kleine vissoort uit de familie van haringen. (MARDOC)De ansjovissen (Engraulidae) zijn een familie van straalvinnige vissen uit de orde van haringachtigen (Clupeiformes). (Wikipedia)
Werk
Hoogte
11.5 cm
Lengte
12.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden