Datering

Krukelkor

IJzeren driehoek met bovenaan een oog, waar aan de onderkant een sleepnet is bevestigd

IJzeren driehoek met bovenaan een oog, waar aan de onderkant een sleepnet is bevestigd, waarvan het onderste gedeelte d.m.v. een lat is omgevouwen tot een zak.

Identificatie
Titel
Krukelkor
Objectnummer
000298
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
 • krukelkor
  Gaand want. Vistuig: schelpdier- of beugelkor voor vangst van alikruiken.
 • visserij
  Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13916
Werk
Breedte
116.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • ijzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1949
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Thijs Jansen , Thijs Jansen