Datering
Maker onbekend

Leiband

De leiband wordt gedragen door het kind in het pak, ofwel door het kind in de kakstoel. Om het middeltje wordt de leiband van achteren vastgeknoopt. Aan de voorzijde in het midden van de band staan de initialen van het kindje in gele of rode prentletters. De twee lange lussen van de leiband aan de achterzijde zijn er voor om het kind aan vast te pakken (te leiden), of om het kindje ermee in de kakstoel aan "op te hangen". De achterlussen worden dan door het gat in de kakstoel gehaald en tesamen gebonden. De rest van de dag hangen ze voor de pronk omlaag.

Breed gekleurd katoenen band, rood fond geborduurd met geometrische figuren in groen, blauw, geel en wit, van achteren gesloten met twee knoopsgaten en twee mooie zilveren knoopjes, twee lange lussen van hetzelfde leiband, alles gevoerd met grijsblauwe katoen, aan de voorzijde de initialen M.D.D.G. in geel.

Identificatie
Titel
Leiband
Objectnummer
002619
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • leiband
  Een band waaraan een kind leert lopen. (WikiWoordenboek)
 • kinderkleding
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1980
Werk
Breedte
26 cm
Lengte
42 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 24 oktober 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen