Datering
Maker onbekend

Leiband voor baby

De leiband wordt gedragen door het kind in het pak, ofwel door het kind in de kakstoel. Om het middeltje wordt de leiband van achteren vastgeknoopt. Aan de voorzijde in het midden van de band staan de initialen van het kindje in gele of rode prentletters. De twee lange lussen van de leiband aan de achterzijde zijn er voor om het kind aan vast te pakken (te leiden) of om het kindje ermee in de kakstoel aan "op te hangen". De achterlussen worden dan door het gat in de kakstoel gehaald en tesamen gebonden. De rest van de dag hangen ze voor de pronk omlaag.

Machinaal geborduurd band, wit fond met bloem- en bladmotief, met fijn zwart draadje de contouren welke zijn opgevuld met groen, blauw en bruin, band om middel is tegengevoerd met katoen, aan de achterzijde een groot knoopsgat met rood gefestonneerd, bolvormige zilveren knoop, geen initialen.

Identificatie
Titel
Leiband voor baby
Objectnummer
003207
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • leiband
  Een band waaraan een kind leert lopen. (WikiWoordenboek)
 • babykleding
  Kleding ontworpen voor en gedragen door baby's. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2376
Werk
Breedte
27.0 cm
Lengte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • zilver
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Techniek
 • borduren
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 september 1951
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen