Datering
Vervaardiger Cornelis Pronk

Denenburger-poort en Willigenburg te Enkhuizen 1726.

Denenburgerpoort en Willigenburg te Enkhuizen 1726

Uitgebreide beschrijving

Op de voorgrond een met gras begroeid vel met links, deels zichtbaar, een porrtgebouw. Verder naar achteren links huizen en boven de huizen uitstekend de toren van de Zuiderkerk. Voor de huizen liggen drie grote ankers op het gras. Rechts een wal met bomen. Voor deze omwalling staan twee personen. Boven de wal steken de daken van enkele huizen uit. Rechts aan de rand van de voorstelling steekt een mast van een afgemeerd schip boven de omwalling uit. Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: C.P.d.; r.o.: H.S.f.; m.b.: 392.

Identificatie
Titel
Denenburger-poort en Willigenburg te Enkhuizen 1726.
Objectnummer
001134
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
7.1 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Cornelis Pronk (vervaardiger)
 2. Hubert Pieter Schouten
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 29 december 1947
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
tekenaar, pentekenaar, schilder

Cornelis Pronk

Amsterdam, 10 december 1691 – 28 september 1759

Lees meer
RKD

Trefwoorden