Datering

Beddenpan

In de winter werden bedpannen gebruikt om het bed voor te verwarmen. Zo'n pan bestond uit een platte, ronde ijzeren of koperen bak met een scharnierend deksel met enkele ventilatiegaten. Het had een lang metalen of houten handvat en kon worden gevuld met hete stenen, een ondiepe laag kokend water of gloeiende kolen - die niet zonder risico tussen de lakens konden worden geschoven ...

Geelkoperen beddepan met ijzeren steel waaraan een geelkoperen knop. Deksel is met een scharnier bevestigd aan de pan, is voorzien van ingestanste motieven in de vorm van sterren en driehoeken en van uitgezaagde luchtgaten. Pan is aan de onderkant gescheurd en aan de steel met nagels vastgeklonken. Koperen knop heeft vorm van een gedraaide houten knop, waaraan een ring.

Identificatie
Titel
Beddenpan
Objectnummer
004480
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • beddenpan
    Toestel in de vorm van platte gesloten pan aan een steel, gebruikt om bedden te verwarmen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16898
Werk
Hoogte
102 cm
Diepte
12 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 16 september 1953
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Eemnes
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden