Datering

Beddenpan

In de winter werden bedpannen gebruikt om het bed voor te verwarmen. Zo'n pan bestond uit een platte, ronde ijzeren of koperen bak met een scharnierend deksel met enkele ventilatiegaten. Het had een lang metalen of houten handvat en kon worden gevuld met hete stenen, een ondiepe laag kokend water of gloeiende kolen - die niet zonder risico tussen de lakens konden worden geschoven ...

Geelkoper, gesmede ijzeren steel, voorstelling: Adam en Eva.

Identificatie
Titel
Beddenpan
Objectnummer
004017
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • beddenpan
    Toestel in de vorm van platte gesloten pan aan een steel, gebruikt om bedden te verwarmen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15116
Werk
Lengte
109.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Techniek
  • Ajourwerk
    Verwijst naar werk dat is gemaakt van linnen of een andere stof, waarop een motief is aangebracht door een draad te trekken door het materiaal, waardoor een maaswerk ontstaat dat vervolgens met steken wordt bewerkt. Het werd vooral ontwikkeld in Italië« en was een voorloper van de naaldkant uit de 16de eeuw. Het werd ook daarna nog in veel landen geproduceerd en is vaak te zien als standaard naaldwerk op borduurmerklappen uit de 17de eeuw en later. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 november 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden