Datering
Maker Onbekend

Beddepan van koper.

Beddepan. Geel koper met ijzeren steel. Rond van vorm. Het scharnierende deksel is versierd met perforatiewerk: stervorm, bloemvormen en cirkelmotieven. De steel is in het midden en aan het uiteinde versierd met knopvormen. Aan het handvat een beugel voor het ophangen van de pan. De pan is meerdere malen hersteld door klinken en/of solderen.

Identificatie
Titel
Beddepan van koper.
Objectnummer
FSM-2012-082
Objecttype
  • Beddepannen
    Toestel in de vorm van platte gesloten pan aan een steel, gebruikt om bedden te verwarmen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022280
Werk
Lengte
117 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden