Datering

Mutsenbellen

Gouden mutsenbellen. Mutsenbellen zijn een soort oorhangers die in de voorrand van een muts worden gehangen. In sommige plaatsen werden bij de rouwdracht helemaal geen sieraden gedragen. Op het Kampereiland droeg men bij de zondagse dracht wel altijd sieraden, weliswaar aangepast aan de situatie. Vaak vormden ze samen met de broche en het slot van het halssnoer een set. De mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw. Voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen. Dit kan git zijn of glas. De effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw. Dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.

Paar oorhangers, druppelvormig, decoratie op hanger bestaat uit plaatcantille met o.a. spinnetjes, decoratie op haak: opzet van plaatcantille met granules. Ingeslagen op het haakje eikenblad.

Identificatie
Titel
Mutsenbellen
Objectnummer
005906
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • mutsenbel
    Soort oorhanger die in de voorrand van een muts wordt gehangen; de mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw; voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen, dit kan git zijn of glas; de effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw, dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15042
Werk
Lengte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Filigrein
    Met de term filigraanwerk of filigrein wordt geduid op het gebruik van erg dunne draden van zilver of goud binnen de edelsmeedkunst. Deze oude techniek werd tot de zeventiende eeuw voornamelijk gebruikt om objecten te decoreren en daarna ook als vormende techniek om kleinere voorwerpen te vervaardigen. (Bron: Wikipedia.NL)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 20 december 1956
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Genemuiden
  • Kampereiland
  • Genemuiden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen