Datering
Maker D.P.M. Gaillard

Mutsenbellen en broche

Paar mutsenbellen, druppelvormig, met decoratie van ovale bloedkoraal en opengelegd cantille, aan onderzijde goudfranje. Ovale broche met opengelegd cantille ornament en ovale bloedkoraal, aan onderzijde goudfranje.; Ingeslagen op haak van hangers DG (mrt) Mutsenbellen zijn een soort oorhangers die in de voorrand van een muts worden gehangen. In sommige plaatsen werden bij de rouwdracht helemaal geen sieraden gedragen. Op het Kampereiland droeg men bij de zondagse dracht wel altijd sieraden, weliswaar aangepast aan de situatie. Vaak vormden ze samen met de broche en het slot van het halssnoer een set. De mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw. Voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen. Dit kan git zijn of glas. De effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw. Dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.

Paar oorhangers, druppelvormig, met decoratie van ovale bloedkoraal en opengelegd cantille, aan onderzijde goudfranje. Ovale broche met opengelegd cantille ornament en ovale bloedkoraal, aan onderzijde goudfranje.; Ingeslagen op haak van hangers DG (mrt).

Identificatie
Titel
Mutsenbellen en broche
Objectnummer
000236
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • broche
    Een sierspeld of broche is een sieraad dat wordt opgespeld om kleding te versieren, meestal door vrouwen gedragen.
  • mutsenbel
    Soort oorhanger die in de voorrand van een muts wordt gehangen; de mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw; voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen, dit kan git zijn of glas; de effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw, dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10229
Werk
Breedte
2.0 cm
Lengte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. D.P.M. Gaillard (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
  • bloedkoraal
    Bloedkoraal is een koraalsoort uit de Middellandse Zee. Het wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 280 meter. De onregelmatig gevormde kolonies worden 5 tot 20 centimeter hoog. Meestal is bloedkoraal donkeroranje. Er zijn echter ook witte en zwarte exemplaren bekend. (Wikipedia)
Techniek
  • Cantille
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Kampereiland
  • Elburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden