Datering

Mutsenbellen

Gouden mutsenbellen met bloedkoralen. Mutsenbellen zijn een soort oorhangers die in de voorrand van een muts worden gehangen. In sommige plaatsen werden bij de rouwdracht helemaal geen sieraden gedragen. Op het Kampereiland droeg men bij de zondagse dracht wel altijd sieraden, weliswaar aangepast aan de situatie. Vaak vormden ze samen met de broche en het slot van het halssnoer een set. De mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw. Voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen. Dit kan git zijn of glas. De effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw. Dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.

Paar oorhangers, druppelvormig, met decoratie van ovale bloedkoraal en opengelegd cantille. Op haak een rozetvormig element met soortgelijke decoratie. Met goudfranje aan onderzijde van hanger. Ingeslagen op haak eikeblad.

Identificatie
Titel
Mutsenbellen
Objectnummer
004229
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • mutsenbel
    Soort oorhanger die in de voorrand van een muts wordt gehangen; de mutsenbellen van goud met bloedkoraal zijn voor uit de rouw; voor de lichte rouw zijn de mutsenbellen van zilver met een zwarte steen, dit kan git zijn of glas; de effen zwarte bellen, bijvoorbeeld van hout, zijn voor de zware rouw, dan wordt ook geen kant aan de muts gedragen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13468
Werk
Lengte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
  • bloedkoraal
    Bloedkoraal is een koraalsoort uit de Middellandse Zee. Het wordt aangetroffen op een diepte van 2 tot 280 meter. De onregelmatig gevormde kolonies worden 5 tot 20 centimeter hoog. Meestal is bloedkoraal donkeroranje. Er zijn echter ook witte en zwarte exemplaren bekend. (Wikipedia)
Techniek
  • Cantille
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 8 mei 1953
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Kampereiland
  • Franeker
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen