Datering

Vuurpot en treeft

Vuurpot en treeft

Vuurpot (a) op 3 pootjes en met een hengsel. Met een treeft (b) op 3 pootjes, aan 1 daarvan zit een handvat met een knop. Beide van ijzer.

Identificatie
Titel
Vuurpot en treeft
Objectnummer
002322
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • vuurpot
    Bak van gietijzer of aan elkaar geklonken plaatijzer, waarin smidskolen tot gloeien werden gebracht. De gietijzeren potten waren voorzien van doorgaans drie pootjes en twee ogen, waaraan de pot kon worden opgetild. De later gebruikte plaatijzeren potten waren vaak voorzien van een verstelbare haak, waaraan een loodpot kon worden opgehangen. (Van aaks tot zwei)IJzeren pot voor gloeiend houtskool, die tot komfoor dient. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • treeft
    Bodem van de stofbakken, bestaand latwerk. (Molenwoordenboek)Raamwerken van evenwijdige of elkaar kruisende staven die een opening of doorgang blokkeren. Ook voor gelijksoortige elementen die gebruikt worden voor het koken boven vuur of in open haarden. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14445
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
5.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 september 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden