Datering

Draaitreeft

Draaitreeft van ijzer op 3 poten met een handvat. De treeft is in het midden met een pen vastgezet zodat dat hij draaibaar is.

Identificatie
Titel
Draaitreeft
Objectnummer
007560
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • treeft
    Bodem van de stofbakken, bestaand latwerk. (Molenwoordenboek)Raamwerken van evenwijdige of elkaar kruisende staven die een opening of doorgang blokkeren. Ook voor gelijksoortige elementen die gebruikt worden voor het koken boven vuur of in open haarden. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7906
Werk
Hoogte
9.5 cm
Lengte
45.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 19 juli 1963
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden