Datering

Vuurpot

Gietijzeren pot op drie pootjes met twee oren.

Gietijzeren pot op drie pootjes met twee oren.

Identificatie
Titel
Vuurpot
Objectnummer
001837
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • voedselverwerkingsuitrusting
    Voedselverwerking omvat de (industriële) verwerking van landbouwproducten. De voedselverwerkingsuitrusting omvat alle werktuigen en middelen, die voor deze bewerking nodig zijn.
  • vuurpot
    Bak van gietijzer of aan elkaar geklonken plaatijzer, waarin smidskolen tot gloeien werden gebracht. De gietijzeren potten waren voorzien van doorgaans drie pootjes en twee ogen, waaraan de pot kon worden opgetild. De later gebruikte plaatijzeren potten waren vaak voorzien van een verstelbare haak, waaraan een loodpot kon worden opgehangen. (Van aaks tot zwei)IJzeren pot voor gloeiend houtskool, die tot komfoor dient. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13035
Werk
Hoogte
25.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 2 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen