Datering
Vervaardiger N.V. Zagerij en Kistenfabriek F.L. Hofman

Hooikist Het Spaarvarken

Houten hooikist met ijzeren beslag en handgrepen zonder interieur van stro en kussens.

Houten hooikist met ijzeren beslag en handgrepen zonder interieur van stro en kussens. Op het deksel aan de binnenzijde een afbeelding van een varken en de tekst: Ick Spaer en maeck Gaer. Hygiënische Hooikist Het Spaarvarken. Onder deze tekst het nummer van het Ned. Octrooi en de naam van de kistenfabriek uit Amsterdam.

Identificatie
Titel
Hooikist Het Spaarvarken
Objectnummer
024803
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • kist
  Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Over
Trefwoorden
 • varken
 • voedselverwerkingsuitrusting
  Voedselverwerking omvat de (industriële) verwerking van landbouwproducten. De voedselverwerkingsuitrusting omvat alle werktuigen en middelen, die voor deze bewerking nodig zijn.
Werk
Breedte
38 cm
Hoogte
31 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. N.V. Zagerij en Kistenfabriek F.L. Hofman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 6 november 2014
Copyright
BY-SA

Trefwoorden