Datering
Maker N.V. Zagerij en Kistenfabriek F.L. Hofman

Hooikist Het Spaarvarken

Houten hooikist met ijzeren beslag en handgrepen zonder interieur van stro en kussens.

Houten hooikist met ijzeren beslag en handgrepen zonder interieur van stro en kussens. Op het deksel aan de binnenzijde een afbeelding van een varken en de tekst: Ick Spaer en maeck Gaer. Hygiënische Hooikist Het Spaarvarken. Onder deze tekst het nummer van het Ned. Octrooi en de naam van de kistenfabriek uit Amsterdam.

Identificatie
Titel
Hooikist Het Spaarvarken
Objectnummer
024803
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kist
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-93198
Over
Onderwerpen
  • Varken
    De varkens of zwijnen van de Oude Wereld (Suidae) zijn een familie uit de orde der evenhoevigen (Artiodactyla). Ze zijn nauw verwant aan de pekari's van de Nieuwe Wereld. Het tamme varken behoort ook tot deze familie. Deze wordt vooral gehouden om zijn spek en vlees. (Wikipedia/MARDOC)
  • Voedselverwerkingsuitrusting
    Voedselverwerking omvat de (industriële) verwerking van landbouwproducten. De voedselverwerkingsuitrusting omvat alle werktuigen en middelen, die voor deze bewerking nodig zijn.
Werk
Breedte
38 cm
Hoogte
31 cm
Lengte
39 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. N.V. Zagerij en Kistenfabriek F.L. Hofman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • grenenhout
    Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 6 november 2014
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Apeldoorn
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden