Datering

Kajuitkamer

Kajuitkamer

Gedetailleerde beschrijving

IJlst; "kajuitkamer".; Beschilderde kamerbetimmering, 4 wanden en gebogen oplopend plafond als in een kajuit: twee kwartronde hoekkasten met festoenen van tuinier-attributen, schouw met allegorisch vrouwenfiguur, twee schuiframen; in de geheel vlakke wanden zijn enkele vlakke bedstede en kastdeuren door de beschildering verborgen; boven een lambrisering met schijnpanelen grote omkaderde vakken met festoenen en enkele Friese landschappen: gezicht op boerderij, kerk, etc. Afkomstig uit pand Galamagracht 44 te IJlst, waar het als een aangebouwde houten zomerkamer half achter de woning van een scheepsbouwer stond. De voorstelling op de panelen lijken allen ontleend aan het direct omliggende Friese landschap.; Een monumentaal bedschot (ZZM-6426) met diverse schilderingen is afkomstig uit de woonkamer van het zelfde pand.

Identificatie
Titel
Kajuitkamer
Objectnummer
006425
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
  • bedstededeur
    Twee kleine deuren in de wand waarmee een bedstede kan worden gesloten, o.a. tegen de kou tijdens het slapen.
  • wandbekleding
    Process creating stonework or brickwork that is used as the surface finish of structures. (AAT)Procédé waarbij steen- of metselwerk wordt gemaakt dat wordt gebruikt als oppervlakteafwerking van bouwwerken. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14405
Werk
Breedte
295.0 cm
Hoogte
252.0 cm
Lengte
405.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 26 oktober 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • IJlst
  • IJlst
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen