Datering

Haardstel

Haardstel

Haardstel van ijzer bestaande uit een rekje (a) met 6 ophanghaken, een 2-delige vuurhaal (b en c) en een blaaspijp met een knopje aan het uiteinde van de ophanghaak in de vorm van een eikel.

Identificatie
Titel
Haardstel
Objectnummer
002887
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • blaaspijp
    Een blaaspijp is een metalen buis van meer dan een meter lang. Hij wordt gebruikt door glasblazers om gesmolten glas uit de oven te nemen en om het in de gewenste vorm te blazen. Blaaspijpen werden voor het eerst door Romeinse glaswerkers gebruikt in de eerste eeuw v.C. (Conservation Dictionary)
  • haak (gereedschap)
    Gebogen of gekromde instrumenten die worden gebruikt voor het ophouden of vastmaken van objecten aan een oppervlak. (Wikipedia)
  • rek (object)
    Frameworks of wire, pegs, bars, gratings, or shelves in or on which articles are placed or suspended, often for storage or stowage; may be freestanding or attached to surfaces.(AAT)Te gebruiken voor raamwerken van ijzerdraad, pennen, stangen, roosters of planken waar objecten op of in kunnen worden geplaatst of gehangen, vaak voor opslag of berging; kan vrijstaand zijn of vastgezet tegen muren.(AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13755
Werk
Breedte
33.0 cm
Lengte
91.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 december 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen