Datering
Maker Triumph

Straalkachel

Straalkachel van het merk Triumph.

Gedetailleerde beschrijving

Kachel; geëmailleerd electrisch kacheltje met aan de voorzijde 3 verwarmingselementen met daarachter een geelkoperen reflector. Gedecoreerd met goudkleurige vlekken op zwarte ondergrond, 2 lusvormige koperen pootjes aan de voorzijde. Aan de zijkanten zitten schakelaars van bakeliet. De verwarmingselementen hebben aan weerszijden koperen knoppen; op die aan de linkerzijde staat Triumph, op die aan de rechterzijde staat 220 V. 500 W. Aan de achterkant zit de aansluiting voor een stekker en een handvat waartussen een koperen plaatje is geschroefd met de tekst; HOLLINDU/ VOLT/ AMP./ NoE 3544.

Identificatie
Titel
Straalkachel
Objectnummer
021669
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kachel
    Kachels zijn verwarmingstoestellen met gesloten vuur. Doorgaans zijn in Nederland ijzeren kachels gebruikt. Reeds eind 15de eeuw werden in de Elzas kachels van gietijzer gemaakt. Kachels zijn ook van steen vervaardigd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13005
Werk
Breedte
40.5 cm
Hoogte
41.5 cm
Diepte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Triumph (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • blik (materiaal)
    Blik is dun gewalst plaatstaal. Afhankelijk van het doel wordt er een beschermlaag tegen corrosie op aangebracht. (Wikipedia)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
  • bakeliet
    De oorspronkelijke benaming voor fenolplastic, die tegenwoordig wordt gebruikt voor een aantal verschillende soorten plastic. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden