Datering

Kachel

Kachel tbv botter of visserswoning. Metalen laag type kachel met een hekje bovenop om een pan of ketel op te plaatsen. Uniek exemplaar. Herkomst: de vader van verkoopster Diny Zwarts heeft deze 35 geleden gekocht in Neck. De molen heet de neckermolen en de eigenaar is dhr Bitteman (=Leo Witteman denkt AG) die woonde in de molen. Destijds vertelde een meneer van het Zuiderzeemuseum aan haar vader dat hij hem ook graag het gekocht voor het museum en dat de kachel afkomstig was uit een botter (=visserswoning denkt AG is ook een optie gezien de foto). Zie ook afbeelding F042525 van soortgelijk kachel in visserswoning Marken.

Gietijzeren laag type kachel met een hekje bovenop om een pan of ketel op te plaatsen. Zwarte bijbehorende pook genummerd 01

Identificatie
Titel
Kachel
Objectnummer
026905
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kachel
    Kachels zijn verwarmingstoestellen met gesloten vuur. Doorgaans zijn in Nederland ijzeren kachels gebruikt. Reeds eind 15de eeuw werden in de Elzas kachels van gietijzer gemaakt. Kachels zijn ook van steen vervaardigd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-107949
Werk
Hoogte
81 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 december 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Spaarndam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM

Trefwoorden