Datering

Gedenkpenning Zuiderzee Visscherij Tentoonstelling

Gedenkpenning uitgereikt ter gelegenheid van de vlootrevue tijdens de Zuiderzee Visscherij Tentoonstelling (ZVT) te Enkhuizen in 1930.

Gedetailleerde beschrijving

Vz: drie zeilende vissersschepen naar links op zee met drie vissen in het water. Omschrift: ZUIDERZEE . VISSCHERIJ . TENTOONSTELLING en ENKHUIZEN. Kz: Enkhuizer maagd met aan haar linker zijde op de grond rustend wapenschild van Enkhuizen (drie haringen) omgeven door een lauwerkrans van koraal en schelpen en boven datum: 5 SEPT. 1930. Omschrift: VLOOTREVUE VAN VISSCHERSVAARTUIGEN EN JACHTEN. Met ophangoog.

Identificatie
Titel
Gedenkpenning Zuiderzee Visscherij Tentoonstelling
Objectnummer
022189
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • gedenkpenning
    Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12303
Over
Onderwerpen
  • Botter
    Vissersvaartuig van vooral het zuidelijke deel van de Zuiderzee. Viste in het bijzonder met sleepnetten en met kuilnetten. De botter had een licht V-vormig vlak met een even uitspringende kiel, hoekige kimmen en een bol openvallend, gladboordig beplankt boord. De lichtgebogen voorsteven viel vrij sterk naar voren, de rechte achtersteven had een nogal sterke valling. Het voorschip was bol, maar niet vol gebouwd en sterk geveegd, evenals het slank gebouwde achterschip. De botter had een hoge kop. Het voorschip was gedekt tot aan de mast. Daarachter bevindt zich het ruim waarin bij visbotters een grote bun stond. Botters hadden verschillende kenmerken naargelang hun herkomst. (MARDOC)Een middelgroot vissersschip met een relatief hoge voorsteven en een laag open achterschip. (Licht aan boord (2010))
  • Zuiderzee Visserij Tentoonstelling
  • Scheepsevenement
    Feestelijke, ceremoniële of sportieve gebeurtenis op het gebied van schepen of de scheepvaart en meestal bestemd voor publiek.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • brons
    Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Gieten
    Het smelten (in verband met glas ook het fuseren) en in een vorm gieten van materialen, bijvoorbeeld metaal of glas.
Aankoop & Licentie
Verworven
museum 8 augustus 1995
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen