Datering

Mangelstok

Met een mangelplank werd het kleine linnengoed gestreken. Het goed werd om een stok gerold. Door de mangelplank heen en weer te rollen over deze stok verdwenen de kreukels uit het wasgoed.

Beddenstok van hout. Werd gebruikt bij het opmaken van het bed met name in een bedstee om de dekens en lakens goed toe te stoppen.

Identificatie
Titel
Mangelstok
Objectnummer
009353
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • slaapkamermeubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12058
Werk
Lengte
31.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1975
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Haarlem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen