Datering

Kinder ledikant

Kinderledikantje. Het bedje is gemaakt door Cornelis Ouweltjes (1875-1901, meubelmaker). Als eerste heeft er in gelegen Alida Aagje Ouweltjes, geb. Oostknollendam 21.12.1897, overl. Zaandam 28.6.1989, tr. Simon Bus, geb. Graft 24.1.1893, fabrieksarbeider. De maker heeft verschillende technieken op het gebied van houten toegepast. Als zodanig een specimen van dit ambacht.

Gehout ledikantje, aan de bovenkant ronde knoppen en een gele bies, gedraaide poten. Aan de voorkant bevestiging voor een hemeltje.

Identificatie
Titel
Kinder ledikant
Objectnummer
023657
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • slaapkamermeubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17963
Werk
Breedte
65 cm
Hoogte
102 cm
Lengte
90 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
  • Draaien (draaibank)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 15 juni 2006
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Heerhugowaard
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen