Datering

Hoed

Dit type vilten hoed verving omstreeks 1930 het lage bolhoedje, het viltje, dat vanaf eind 19e eeuw gedragen werd. Hoeden en petten maakten regelmatig deel uit van de traditionele klederdracht van Nederland en varieerden sterk per regio: er waren blijkbaar geen vaste regels voor. Zelfs op lokale schaal kunnen er kleine verschillen zijn, bijvoorbeeld in de vorm of het materiaal waarvan een pet of hoed is gemaakt. In het dorp Bunschoten-Spakenburg droegen rond 1900 zowel boeren als vissers petjes. De boerenmuts van Bunschoten was plat, had een glanzende snavel en een versierde rand. De visserspet van Spakenburg was hoger en had geen versiering. Volendammers droegen in de winter warme zogenaamde ruige mutsen en in de zomer een ander, luchtiger type. De hoge hoed, die rond 1900 nog heel gewoon was, werd op zondag en bij speciale gelegenheden in sommige traditionele kostuums gedragen.

Zwarte vilten hoed, de bol is bijna rond ingedeukt, de rand staat enigszins omhoog. Om de bol een lint. De leren binnenrand is gescheurd.

Identificatie
Titel
Hoed
Objectnummer
003718
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hoed
    kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11822
Werk
Breedte
31 cm
Hoogte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • vilt
    Vilt is een dichte mat van vezels, die door elkaar gewerkt zijn en die onder invloed van verwarming en chemicaliën in elkaar haken. Meestal wordt hiervoor wol gebruikt.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 april 1952
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen