Datering

Hoed

Rond 1900 werd over het algemeen door de mannen een zwarte vilthoed gedragen met een brede rand, maar 's zondags naar de kerk hoge hoeden van leer. Voor de rouw was de hoge hoed voorzien van knoopjes. Een zwart petje van fluweel werd ook wel gedragen. Aan boord droeg de vissersman een wollen slaapmuts, overdag en 's nachts in bed. In de winter werd ook wel een beremuts gedragen, dezelfde ruige karpoes als die van Volendam. Jongens droegen Garibaldi hoedjes met kleine bol maar later ook wel een pet. Bij vaste verkering gaan ze de zwarte vilthoed dragen. 's Zomers wordt wel een strohoed van lichte stro gedragen.

Zwarte vilthoed met een ronde bol en een brede rand, net boven de rand een zwart lint met "strik", aan de binnenzijde ter versteviging een strook leer, een gleuf boven in de bol.

Identificatie
Titel
Hoed
Objectnummer
027546
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • hoed
  kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-116648
Werk
Breedte
31.0 cm
Hoogte
13.0 cm
Diepte
27.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • wol
  Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
 • leer (dierlijk materiaal)
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 april 2018
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen