Datering

Hoed

Rond 1900 werd over het algemeen door de mannen een zwarte vilthoed gedragen met een brede rand, maar 's zondags naar de kerk hoge hoeden van leer. Voor de rouw was de hoge hoed voorzien van knoopjes. Een zwart petje van fluweel werd ook wel gedragen. Aan boord droeg de vissersman een wollen slaapmuts, overdag en 's nachts in bed. In de winter werd ook wel een beremuts gedragen, dezelfde ruige karpoes als die van Volendam. Jongens droegen Garibaldi hoedjes met kleine bol maar later ook wel een pet. Bij vaste verkering gaan ze de zwarte vilthoed dragen. 's Zomers wordt wel een strohoed van lichte stro gedragen.

Zwarte hoge hoed, glad en glanzend, zeer kort "behaard", aan de onderzijde van de hoge hoed een zwarte band, rondom een rand die aan beide zijden iets omhoog staat. De hoedendoos is passend voor deze hoed, binnenzijde met rose papier beplakt, de buitenzijde beplakt met papier dat op hout lijkt.

Identificatie
Titel
Hoed
Objectnummer
005736
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hoed
    kledingstuk voor op je hoofd, vaak met een rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10732
Werk
Breedte
23.0 cm
Hoogte
17.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • leer (dierlijk materiaal)
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
  • karton
    Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 september 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen