Datering

Houten poepdoos/kakdoos

Originele houten poepdoos/kakdoos. Houten deksel. Grijs geschilderd hout. Het object is ongeveer 90 jaar oud en werd gebruikt in de werkplaats achter een winkel in Alkmaar alwaar het arbeidersvolk er maar genoegen mee moest nemen. Ook bij woonhuizen in het Zuiderzeegebied stonden poepdozen, die gebruikt werden als vervanging voor een wc. Het houtwerk is origineel, er is niet aan gerestaureerd en de witte emaille emmer is in goede staat.

Gedetailleerde beschrijving

Poepdoos of kakdoos van bruin geschilderd hout met metalen handvatten en scharnieren. De poepdoos bestaat uit een vierkante kist met bovenop een scharnierend deksel, daaronder een losse ovale deksel (genummerd -01) en op de voorzijde een scharnierend deurtje. Achter het deurtje is ruimte om de wit geëmailleerde metalen po (genummerd -02) met blauwe bovenrand, metalen hengsel en losse deksel (genummerd -03) te plaatsen.

Identificatie
Titel
Houten poepdoos/kakdoos
Objectnummer
027665
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • poepdoos
    Sekreten zijn toiletten. Bij boerderijen hebben lang losse gebouwtjes op het erf gestaan. Pas in de 20ste eeuw werd er een toilet in de boerderij gemaakt, meestal in de stal. Later maakte men de toiletten in het woongedeelte. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-117754
Over
Onderwerpen
  • Toiletruimte
    Een toiletruimte is een ruimte waarin zich een toiletpot bevindt die is aangesloten op aan- en afvoervoorzieningen voor water. (Encyclo.nl)
  • Hygiëne
    Al wat een goede gezondheidstoestand vereist en de handelingen, inrichtigen en instellingen die deze bevorderen; leer betreffende de gezondheid en de instandhouding daarvan. Zindelijkheid.
Werk
Breedte
46.0 cm
Hoogte
49.0 cm
Diepte
41.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 30 juni 2020
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Purmerend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden