Datering
Maker Haaike Abraham Jaarsma

Elburger bons (?) in volle zee

Elburger bons (?) in volle zee

Gedetailleerde beschrijving

Groene bons varend van links naar rechts. Op de bruine zeilen staat met witte letters geschreven 'EB'. Voor de bons vliegt een meeuw en ook achter wordt hij gevolgd door een aantal meeuwen. In de kuip zitten enkele figuren in de achtergrond, zowel links als rechts is een vaartuig te zien. Aan de lucht staan grote wolken. De zee vergroot grote golven. Versozijde: Op de lijst zijn resten karton geplakt. Board l.b. zwarte stift 'R 278', m.b. zwarte stift 'ZZM 1966-8439', r.b. rode stift 'R-287-' Het paneel zit achter glas ingelijst. Lijst: hout, donker gebeitst, het paneel is ingelijst achter glas, op het glas zit een rest van een sticker.

Identificatie
Titel
Elburger bons (?) in volle zee
Objectnummer
008439
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11706
Over
Onderwerpen
  • Bons (vaartuig)
    Klein platbodemig vissersvaartuig, vroeger vooral vissend (ansjovis en haring) in de NO-hoek van de Zuiderzee. Vertoont veel gelijkenis met de schokker en heeft onder meer eveneens de voorover hellende rechte voorstevenbalk met klamp en rol voor de ankertros. (MARDOC)Nederlands klein platboomd vissersvaartuig waarmee vroeger ansjovis en haring werd gevangen in de noordoosthoek van de Zuiderzee. Het lijkt sterl op de schokker maar is kleiner van afmetingen. Lengte ca. 11 m.
Werk
Breedte
59.4 cm
Hoogte
47.7 cm
Diepte
2.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Haaike Abraham Jaarsma (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • zachtboard
    Vezelplaat van geringe hardheid.
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • karton
    Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 16 september 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Elburg
  • Amersfoort
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden