Datering
Maker Jacob Mattheus Hartman

Een Schokker in volle zee

Een tweemaster naar links zeilend in volle zee. Op de achtergrond enkele schepen. Opschriften/merken: op achterschip in inkt in zwart: M Hartman.; Oude beschrijving: Copie van G. Groenewegen's gravure serie F, nr. 8 (ZZM 3986).

Identificatie
Titel
Een Schokker in volle zee
Objectnummer
002124 /a
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • gravure
  Afdruk (diepdruk) van een metalen plaat waarin met een burijn een voorstelling is gestoken. Onder druk verschijnt de ingepoetste inkt in de verdiepte lijnen als een voorstelling op het papier. Een gravure kan zijn ingekleurd nadat deze is gedrukt.
Over
Onderwerpen
 • schokker (vaartuig)
  Nederlands platboomd vissersvaartuig van de Zuiderzee, vooral gebruikt tussen Enkhuizen, Lemmer, Vollenhove, en Elburg. Het schip heeft een in de langsrichting licht gebogen vlak. De voorsteven is zeer licht gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het gladde boord valt breed open. Het boeisel valt binnenwaarts. De voorsteven is gedubbeld waardoor het massieve aanzicht van dit onderdeel versterkt wordt. Het voorschip is gedekt tot aan de mast. In het ruim is een bun. De zwaarden zijn lang en smal. (MARDOC)
 • vaartuig
 • zeegezicht
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Werk
Breedte
14.1 cm
Hoogte
12.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Jacob Mattheus Hartman (vervaardiger)
 2. Gerrit Groenewegen ()
Datering
Materiaal
 • papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 23 juni 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
amateur, schilder, tekenaar, miniatuurschilder

Jacob Mattheus Hartman

Den Haag (stad), 23 februari 1796 – 9 december 1851
Lees meer
RKD

Trefwoorden