Datering

VOC-Glas/Beker met monogram van de Verenigde Oost-Indische Compagnie

Dit gegraveerde glas is in vier vakken verdeeld en voorzien van eenvoudige geslepen decoratie zoals rozetten. In een van de vier vakken staat het monogram van de Verenigde Oost-Indische Compagnie omgeven door een lauwerkrans.

Dikwandig, helder kleurloos glas. Vlakke bodem. Conisch, licht uitbuigend lichaam. Het glas dat verdeeld is in vier vakken is voorzien van eenvoudige geslepen decoratie zoals rozetten. In een van de vier vakken staat het VOC-monogram omgeven door een lauwerkrans.

Identificatie
Titel
VOC-Glas/Beker met monogram van de Verenigde Oost-Indische Compagnie
Objectnummer
006880
Objectcategorie
Glas
Objecttype
  • drinkglas
    Drinkvaatwerk van glas bedoeld voor één enkel persoon. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1170
Over
Onderwerpen
  • Verenigde Oostindische Compagnie
    Handelscombinatie die ten doel had handel te drijven op Zuid- en Oost-Azië en beschikte over publiekrechterlijke bevoegdheden, w.o. het recht militaire versterkingen aan te leggen en verdragen te sluiten, alsmede over een handelsmonopolie op de door hen bevaren gebieden; opgericht in 1602 door samensmelting van elkaar beconcurrerende zgn. Voorcompagnieën, waarvan het centrale bestuur werd gevormd door de Heren Zeventien; werd opgeheven in 1798 wegens hoge schuldenlast die werd overgenomen door de staat.
Werk
Hoogte
23.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 januari 1961
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Dordrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Wim Zandbergen

Trefwoorden