Datering

Tabaksdoos met een afbeelding van Oost-Indiëvaarders

Tabaksdoos met aan de bovenzijde een afbeelding van twee Oost-Indiëvaarders en gedateerd 1764. Op de onderzijde van de doos de spreuk ‘Wie uytvaert naar-het beste lant-die heeft de beste-waer aan zijne kant’. Veel gebruiksvoorwerpen uit de 17de en 18de eeuw zijn versierd met voorstellingen betreffende de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Zij zijn de neerslag van een roemruchtig verleden.

Tabaksdoos met spreuk en schepen V0C, 1764. voorzijde: Schepen van de Oost Ind Compagnie in den jare 1764 achterzijde: Wie uytvaert naar; het beste lant; die heeft de beste; waer aan zijne kant

Identificatie
Titel
Tabaksdoos met een afbeelding van Oost-Indiëvaarders
Objectnummer
004586
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • tabaksdoos
    Kleine dozen om rook- of pruimtabak in mee te nemen, met name doosjes met losse sluitende deksels. Gebruik 'snuifdozen' voor gelijksoortige dozen met een scharnierend deksel in plaats van een los sluitend deksel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11207
Over
Trefwoorden
  • Verenigde Oostindische Compagnie
    Handelscombinatie die ten doel had handel te drijven op Zuid- en Oost-Azië en beschikte over publiekrechterlijke bevoegdheden, w.o. het recht militaire versterkingen aan te leggen en verdragen te sluiten, alsmede over een handelsmonopolie op de door hen bevaren gebieden; opgericht in 1602 door samensmelting van elkaar beconcurrerende zgn. Voorcompagnieën, waarvan het centrale bestuur werd gevormd door de Heren Zeventien; werd opgeheven in 1798 wegens hoge schuldenlast die werd overgenomen door de staat.
Werk
Breedte
8.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 4 januari 1954
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae

Trefwoorden