Datering
Vervaardiger Abraham Rademaker

Stadhuis en kerk te Sloten en de stadsherberg te Sloten

Stadhuis en kerk te Sloten en de stadsherberg te Sloten

Uitgebreide beschrijving

Twee boven elkaar geplaatste stadsgezichten van één plaat. De voorstellingen hebben elk een afzonderlijk kader.; [1] Boven het stadshuis en de kerk en overige bebouwing aan een weg. Enkele figuren op de weg. Rechts een bebouwing aan een weg. Rechts een bomenrij en een stadsgracht.; [2] Onder de stadsherberg van voren, met hekken om de paarden aan vast te binden. Rechts een straat. Voor de herberg twee mannen en een paard. In de straat nog een aantal figuren. Beide voorstellingen hebben dezelfde afmetingen.; Titels: m.o. in de marge bij beide voorstellingen.

Identificatie
Titel
Stadhuis en kerk te Sloten en de stadsherberg te Sloten
Objectnummer
014211
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11425
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
10.0 cm
Hoogte
15.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Abraham Rademaker (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Sloten (Friesland)
prentkunstenaar, schilder, tekenaar

Abraham Rademaker

Lisse, 11 september 1676 – Haarlem, 21 januari 1735

Lees meer
RKD

Trefwoorden