Datering
Maker Nieuwendorp (Sliedrecht)

Sliedrechtse boot

Sliedrechtse boot. Open roeiboot van het holandse-boot type.

Gedetailleerde beschrijving

Sliedrechtse boot. Open roeiboot van het holandse-boot type. Het vlak is opgebrand voor en achter. Slijtlatten op de kimmen. De zijde bestaat uit twee gangen overnaads geklonken. Het boeisel is vertikaal en laag. Typisch zijn de ronde afwerkingen hiervan. De roeidollen zijn rechthoekig in het boeisel. Er is een berghout, hieronder zijn schuine klosjes om stoten en beschadigen op te vangen. Tussen de spanten zijn leggers aangebracht. Er is een buikdenning. Voor een bankje. Een roeidoft, een losse middendoft, en een achterdoft. Twee riemen.

Identificatie
Titel
Sliedrechtse boot
Objectnummer
013937
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • Sliedrechtse boot
    Type boerenbootje in Zuid-Holland, naast het Boskoper type; boven Zwolle in Overijssel bestond de Hasselterboot, een soortgelijk type.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11368
Werk
Breedte
163 cm
Hoogte
86 cm
Lengte
498 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Nieuwendorp (Sliedrecht) (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1980
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Sliedrecht
  • Sliedrecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer