Datering

Boot

Boot uit Waterland. Open boot met steven en spiegel.

Boot uit Waterland. Open boot met steven en spiegel. Vlak is recht en licht opgebrand. De voorsteven is recht, de achterspiegel is hoog. De zijde maakt hoek met vlak. Het boeisel is iets naar buiten vallend. De bodem is gekespt. De voorplecht is verdwenen. Er is een voordoft, losse doften zijn niet aanwezig evenals de achterdoft.

Identificatie
Titel
Boot
Objectnummer
013906
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • boot (boeren, schippers, vissers)
    In het algemeen te gebruiken voor vaartuigen die kleiner en minder zeewaardig zijn dan schepen en meestal niet zijn ontworpen om grote open wateren over te steken. (AAT-Ned)A vague term loosely applied to a vessel of any type, form or construction considered too small to be a ship.Such vessels vary considerably in construction and form, and are used for a variety of purposes. The term is generally applied to undecked vessels, and has connotations of unseaworthiness, unsuitability for independent operation, portability and/or unsophisticated construction.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11914
Werk
Breedte
145 cm
Hoogte
82 cm
Lengte
441 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Waterland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer , Meindert de Boer