Datering
Vervaardiger S. de [Enkhuizen] Jong

Veldschuit

Dit scheepstype kwam aan het begin van de 20ste eeuw nog in grote getale voor in Enkhuizen. De gegoede burgers trokken er in hun vrije tijd met hun gasten op uit, om te varen op de binnenwateren van West-Friesland. Door de betere verkeersmiddelen en het omzetten van weide in tuinbouwgrond raakte het scheepstype in onbruik. Al voor de tweede wereldoorlog waren de laatste scheepjes verdwenen. Alleen een model in het stadshuis van Enkhuizen herinnerde nog aan de plezierveldschuiten uit het verleden. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen comité besloot een reconstructie van dit belangrijke schip te laten maken. In 1952 kwam het gereed.

16-voets, getuigd met zeil.

Identificatie
Titel
Veldschuit
Objectnummer
009605
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • veldschuit
  Westfriese schuit speciaal geschikt voor de akkerbouw; het werd in de 19e eeuw al veel gebruikt, meestal voor vervoer van de oogst naar veilingen; ze hadden verschillende lengtes (15 tot 17 voet) en werden begin 20e eeuw nog groter tot wel 22 voet, maar het uiterlijk bleef hetzelfde; om genoeg draagvermogen te verkrijgen waren de boorden voor en achter vrij ver doorgebogen wat hen, met de boezels erop, hun specifieke uiterlijk gaf.
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11226
Werk
Breedte
18.0 cm
Hoogte
56.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. S. de [Enkhuizen] Jong (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
museum 1 september 1978
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae