Datering

Hul

Het modelvan de Urker hul komt overeen met een in de 18de eeuw algemeen gedragen mutsvorm. In de 19de eeuw is de bol nog doorschijnend, daarna is deze van katoen. De aan de strook gaas bevestigde strook Rijsselse kant kan in breedte varieren. Smalle kanten komen de eerste helft van de 20e eeuw meer voor dan nu. Ze werden gedragen door kinderen en door volwassenen als ze eenvoudig gekleed moesten zijn. De laatste halve eeuw worden de kanten sterk gegeeld. Ze worden geplooid op een hulleplooimachine. Door een aantal vrouwen wordt de hul nog altijd gedragen (1994). Veel oude kanten afkomstig uit andere drachten vinden daarom hun weg naar Urk.;Op Urk werd na de WO2 af en toe een hul met een voorstrook vam naaldkant gedragen. Wanneer in het land oude kanten opgekocht werden, nam men uit Friesland, de Veluwe en Overijssel ook wel oude naaldkant mee, hoewel dat niet favoriet was.

Katoenen bol, met een strook gaas van 6 cm., waaraan een 7 cm. brede strook gegeelde naaldkant, bloemenguirlandes geborduurd op tule. Gaas en kant zijn fijn geplooid. In de nek twee katoenen trekkoordjes.

Identificatie
Titel
Hul
Objectnummer
009512 /c
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • hul
    1. Rechthoekige of driehoekige doek die hoofd en schouders bedekt. Het model was aanvankelijk lang, later korter. 2. In sommige orden en congre-gaties de kap waarop de sluier werd gespeld. Daar vond de inkleding plaats op de huldag en was het ’zich verhullen’ het opzetten van een andere kap.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1108
Werk
Breedte
25 cm
Lengte
25 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 juli 1977
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Urk
  • Loenen aan de Vecht
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen