Datering
Maker onbekend

Schort

Het zomerboezeltje voor de jongens wordt gedragen door het "kind in het pak", dit is 7 a 8 na de geboorte van het jongetje, tot aan zijn 5e levensjaar. Daarna krijgt de jongen de broek aan.; Het zomerboezeltje is vervaardigd van donkerblauw katoenen stof, gedecoreerd met krachtige, witte motieven, waarin vogels, druiventrossen, bloemenranken e.d. een rol spelen.; Het zomerboezeltje werd vroeger van Pinkster tot St. Maarten gedragen, maar doordat zo rond 1945 het winterboezeltje van buisjesstreept "uit de mode" is geraakt, wordt vanaf die tijd het zomerboezeltje ook wel 's winters gedragen.

Katoenen stof, donkerblauwe achtergrond met druiventrossen, bladeren en ranken uitgespaard in wit, tailleband en schortbanden van geel band met ingeweven rode motiefjes.

Identificatie
Titel
Schort
Objectnummer
007355
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • schort
    Kledingstukken die ter bescherming, soms ook louter decoratief worden gedragen over bovenkledingstukken. Bedekken meestal de voorkant van het lichaam en sluiten om het middel met banden, kunnen echter ook een borststuk of schouderbanden hebben. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10773
Werk
Breedte
28 cm
Lengte
44 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 13 augustus 1962
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Marken
  • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden