Datering
Maker Joost Dingemanse

Schouw, Tholense schouw "TH 6" "Vrouwe Piet"

De Tholense (Zeeuwse) schouw is een platboomd visserschip met een platte zeshoekige voor- en achterspiegel. Er bestaan ook schouwen die als vrachtschip worden gebruikt. een voorbeeld hiervan is de boerenschouw.

Met (49) losse onderdelen; en bun met (5) onderdelen 6324 /b bijboot = ZZM 6325. NAAM/NUMMER: TH 6, Vrouwe Piet. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen, op standaard. Reconstructie 1810. Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Schouw, Tholense schouw "TH 6" "Vrouwe Piet"
Objectnummer
006324
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • Zeeuwse schouw
    Nederlands vissersvaartuig van de Ooster en Westerschelde waar ze voor de oester en moddelvisserij en voor de botvangst (Tholen) werd gebruikt. Het platte vlak liep voor en achter in een heve op tot aan de koppen, waar het met het boeisel samenviel. Het voorschip was tot aan de mast met een los of vast dek gedekt. Ze had smalle zeezwaarden. (aatned.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10560
Werk
Breedte
41.0 cm
Hoogte
100.0 cm
Lengte
127.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Joost Dingemanse (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 maart 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Hilversum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae