Datering
Maker D. Huismans

Lemster schouw

De Lemster schouw of spekbak heeft als voorbeeld de Friese schouw. Door economische redenen moesten de vissers op zoek naar de goedkoopste schepen. De schouw was de oplossing. De kistachtige, weinig elegante romp, met voor en achter een platte spiegel, wordt van brede planken gemaakt, die slechts in een richting gebogen hoeven te worden. De planken zijn van goedkoop grenenhout. Om toch de nodige zekerheid te krijgen werd de schouw al bij de bouw overijzerd.

Gedetailleerde beschrijving

ALGEMEEN: horizontaal doorgesneden volmodel, getuigd met zeilen. (waterlijn model met onderwaterschip). Helt circa 10 graden naar stuurboord. SCHAAL: 1:20. TECHNIEK: stapelmethode. TUIGAGE: mast(en) met staand want: vaste blanke mast, zwart boven de hommer, wit beslag. Massieve voorstag. ZEILEN: wit, gezoomd, met aangenaaide lijken en opgestikte banen // achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want: GROOTZEIL: blanke giek en rechte gaffel, kraanlijn (=val bezaan), zeilval, 5 rakbanden, halstalie, schoot op overloop. STAGFOK: val, neerhaler, 8 leuvers (plus 2 ongebruikt), 2 schoten. KLUIVER: Blanke kluiverboom met koperen steun op het voordek, door ring aan sb. van de voorsteven, met traveller, val, enkele schoot. BEZAAN: op vaarboom aan de giek, val (=kraanlijn), hals op giek, schoot. VISGEREI: trog met groen deksel. ROMP: zwart, grijs-groen boven het berghout, groene achterdoft, groen mastschot, groen binnenboeisel, zwarte deken, blank voordek. Blauwe voor- en achterspiegel met witte lijst en blanke steven. ZWAARDEN: blanke zeezwaarden uit een stuk. Opgehangen aan haak op de waterbalk. ROER: aangehangen, 2 vingerlingen, blank, zwart onder de waterlijn, groen helmhout, zwarte stuurboog. VERBLIJVEN: vooronder met luik in het voordek. VLAGGEN EN WIMPELS: bruine vleugel aan wit scheerhout. STANDAARD/VITRINE: In eigen beheer vervaardigd ten behoeve van de opstelling in de visserijzaal. Vaarboom is gebroken. 1997: scheg is afgebroken. Onderwaterdeel van het roer ontbreekt

Identificatie
Titel
Lemster schouw
Objectnummer
006431
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
 • Lemsterschouw
  Nederlands vissersvaartuig waarvan de eerste waarschijnlijk in 1898 te Lemmer gebouwd is. Het type was groter en zeewaardiger dan de Friese schouw en bestemd voor de Zuiderzeevisserij. De Zeeuwse schouw, gebouwd met een rond achterschip of lemmergat, werd ook Lemsterschouw genoemd. (aatned.nl)
 • scheepsmodel
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10546
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
70.0 cm
Lengte
60.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. D. Huismans (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
museum 1 januari 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae