Datering
Maker

Schouw

Het vaartuig werd onder andere gebruikt voor het transport van mest. Achterin zat dan een schotje, zodat de gier erin bleef staan. Met een schop werd de gier eruit geschept. Elke boer had een melkschouwtje en een grotere schouw. Het scheepje werd door kloeten of wegen voortbewogen.

Gedetailleerde beschrijving

Schouw, model vrij vlak, zonder spiegels en boeisel. De voor en achterkant zijn vrijwel identiek. De zijde staat vrij recht. De grootste breedte is in het midden. De bodem is opgebrand voor en achter tot een heve. Het bestaat uit 2 delen en heeft een rechte naad. De zijde is tegen de bodem bevestigd en steekt er onderuit. Bij beschadiging of over het ijs trekken geeft dit bescherming. De zijden bestaan uit één stuk. Aan SB is bovenkant gerepareerd. De zijde loopt iets hoger dan de klos en is afgerond op de uiteinden. De 5 inhouten bestaan uit wrangen en daarop spanten. De spanten zijn met een liplas met houten pennen aan de wrangen bevestigd. De inhouten zijn van vurehout. De 1ste en 5e spant wijken af, hier geen liplas. Koud op elkaar is een spant aangebracht. Mogelijk heeft er een smalle doft voor en achter gezeten. De aftekening daarvan is nog te zien. Achter en voor is er een brede platte klos die de kop van de bodem bijeen houdt. Deze wordt aan uiteinde afgedekt met een deklat. In de klos is een kram voor een landvast. Voor zit hier een ketting aan met een houten spit of pen om in de walkant te steken. Achter is de bodem eens gerepareerd, aan BB is een deel ingezet. Mogelijk is er toen een dubbeling aangebracht welke nu voor het grootste deel is verrot en verdwenen. Voor en achter ligt er een dubbeling of platte wrang dwars op de bodem. Aan bovenzijde is deze iets driehoekig om het water aflopend naar achteren te voeren. Het schip is geheel geteerd geweest. Hier en daar zijn stroken blik aangebracht op naden onder bodem en zijde.

Identificatie
Titel
Schouw
Objectnummer
013888
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • schouw (vaartuig)
    Te gebruiken voor diverse soorten platbodems met een vierkante romp, vaak met schuin aflopende uiteinden, met of zonder aandrijving. (AAT-Ned)Naam van scheepstype; van boven gezien rechthoekig plat vaarruig met voor en achter een heve.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15737
Werk
Breedte
122 cm
Hoogte
50 cm
Lengte
705 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. (vervaardiger)
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 juli 1977
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zuid-Holland
  • Ottoland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool