Datering
Maker J. (Durgerdam) Bakker

Kubboot

Jurrien Bakker uit Durgerdam is opgegroeid toen de Zuiderzee nog zout was en de visserij nog niet drastisch was veranderd. Hij kende alle bootjes. Toen hij na jaren in zijn geboortedorp terugkeerde, kwamen zijn jeugdherinneringen boven. Hij wilde ze vastleggen door het bouwen van deze kubboot. Daarmee werd met fuiken en palingkubben gevist.

Gedetailleerde beschrijving

Bestaande uit div. onderdelen: a.model, b.riem, c.standaard.; 1993: 2 riemen, 2 zwaarden, zeiltuig. ALGEMEEN: volmodel, getuigd met zeilen. SCHAAL: ca. 1:20. TECHNIEK: op inhouten gebouwd. TUIGAGE: sloeptuig met torenzeil.; mast(en) met staand want:; vaste mast in zeildoft, mastkoker en mastvoet, naturel. ZEILEN: gezoomde witte zeilen met aangenaaide lijken en opgestikte banen, achterlijk. zeilen met rondhouten en lopend want. GROOTZEIL: met blanke giek, raklijn, val, schoot op houten overloop. FOK: vliegend, val, hals met haak, 1 schoot. VISGEREI: bun met zwarte kaarplaten, trog en deksel. ROMP: naturel, zwart onder de waterlijn, bij de zwaarden zwart tot tegen het boeisel. Vlak met stevens, 3 overnaadse huidgangen en een overnaads boeisel, achterplecht, achterdoft, zeildoft. Dollen op het boeisel bij de zeildoft. ZWAARDEN: naturel, uit een stuk, zwart beslag. ROER: aangehangen, sierlijke S-vorm, 2 vingerlingen, naturel, zwart onder de waterlijn, naturel helmhout, stuurboog met 2 pennen. VERBLIJVEN: achterhuisje. LOSSE ONDERDELEN: 2 roeiriemen. Geassocieerde persoon: J. Bakker, Durgerdam, modelbouwer ca. 1970.

Identificatie
Titel
Kubboot
Objectnummer
020307
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • kubboot
    Nederlandse platboomde vissersboot van de westelijke Zuiderzee en de Waddenzee, vooral gebruikt voor de palingvisserij met kubben en voor de hoekwantvisserij. (MARDOC)Scheepstype; overnaads gebouwde, vrij kleine, ca. 5 meter lange, open houten boot, met enigszins spits toelopend voorschip, vrij ronde kimmen en zijden en iet wat rond achterschip. De voorstevenbalk is gekromd, de achterstevenbalk valt sterk achterover. Het vaartuigje werd geroeid en heeft daartoe één doft die vrij ver voorin het vaartuigje geplaatst is. Het achterschip is voorzien van een royale klapmuts. Naar het schijnt waren er ook enkele zeilende exemplaren. Deze waren voorzien van een driehoekzeiltje, zeezwaarden en een echt vissermanroertje. De zeilende versie werd voornamelijk langs de westwal, de geroeide versie langs de zuidwal van de Zuiderzee gebruikt voor het vissen met de aalkubbe. Na de afsluiting van de Zuiderzee stierf dit scheepstype uit. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10385
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
31.5 cm
Lengte
29.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. J. (Durgerdam) Bakker (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 30 mei 1986
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wanneperveen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae