Datering
Maker Nieuwboer (Spakenburg)

Kubboot 'BU 211'

Een kubboot is een zwaar gebouwd schip met ronde stevens voor en achter. Het vlak is plat. De huid is meestal glad, maar ook wel overnaads uitgevoerd. Het berghout is hoog aangebracht en zwaar uitgevoerd. Meestal was er een doft en een klein plechtje in het achterschip. Er werd wel eens mee gezeild met een spriettuig en fokje. Ook kon het bootje geroeid of geboomd worden. Ze zijn veelal zonder bun uitgevoerd. Er kon met zo'n scheepje gemakkelijk geroeid worden, zowel; vooruit als achteruit, dat was van belang voor het langs de kubben varen. Er zat daarom geen scheg onder. Het type kwam voor langs de gehele Oostwal (Harderwijk, Vollenhove), de Zuidwal (Spakenburg), en de Westwal (Durgerdam, Marken, Monnickendam). De boot dankt haar naam aan de kubbenvisserij, visserij met tenen kubben op aal. Ook werd ze gebruikt als bijboot van een bottter of schokker. In Durgerdam werden ze gebruikt voor de visserij met hoekwant op bot.

Identificatie
Titel
Kubboot 'BU 211'
Objectnummer
013873
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • kubboot
    Nederlandse platboomde vissersboot van de westelijke Zuiderzee en de Waddenzee, vooral gebruikt voor de palingvisserij met kubben en voor de hoekwantvisserij. (MARDOC)Scheepstype; overnaads gebouwde, vrij kleine, ca. 5 meter lange, open houten boot, met enigszins spits toelopend voorschip, vrij ronde kimmen en zijden en iet wat rond achterschip. De voorstevenbalk is gekromd, de achterstevenbalk valt sterk achterover. Het vaartuigje werd geroeid en heeft daartoe één doft die vrij ver voorin het vaartuigje geplaatst is. Het achterschip is voorzien van een royale klapmuts. Naar het schijnt waren er ook enkele zeilende exemplaren. Deze waren voorzien van een driehoekzeiltje, zeezwaarden en een echt vissermanroertje. De zeilende versie werd voornamelijk langs de westwal, de geroeide versie langs de zuidwal van de Zuiderzee gebruikt voor het vissen met de aalkubbe. Na de afsluiting van de Zuiderzee stierf dit scheepstype uit. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15616
Werk
Breedte
180.0 cm
Lengte
520.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Nieuwboer (Spakenburg) (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 10 december 1987
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Spakenburg
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool