Datering
Maker

HK 72

Kubboot is een zwaar gebouwd schip met een ronde steven voor en achter. Het vlak is plat. De huid is meestal glad en soms overnaads uitgevoerd. Het zwaar uitgevoerde berghout is hoog aangebracht. Meestal was er een doft en een klein plechtje in het achterschip. Er werd wel eens mee gezeild met een spriettuig en fokje. Ook kon het bootje geroeid of geboomd worden. Ze zijn veelal zonder bun uitgevoerd. Er kon met scheepje gemakkelijk geroeid worden zowel vooruit als achteruit, dat was van belang voor het langs de kubben varen. Er zat daarom geen scheg onder.

Gedetailleerde beschrijving

Kubboot uit Harderwijk. Open roeiboot glad gebouwd met kromme steven. Het vlak is recht en voor en achter opgebrand. De voorsteven is krom. De kim is hoekig. De ronde zijde bestaat uit drie gangen, die elk een lichte hoek met elkaar maken. Er is een berghout aan dolboord en een wegering aan de binnekant. De bodem is gekespt. Voor is een klos tegen de binnenkant van de steven. De mastdoft en roeidoft zittentegen elkaar aan. In mastdoft een vierkant gat voor mast. Er is een losse middendoft. Achter een huisje, stuurbalk en losse doft.

Identificatie
Titel
HK 72
Objectnummer
000605
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • kubboot
    Nederlandse platboomde vissersboot van de westelijke Zuiderzee en de Waddenzee, vooral gebruikt voor de palingvisserij met kubben en voor de hoekwantvisserij. (MARDOC)Scheepstype; overnaads gebouwde, vrij kleine, ca. 5 meter lange, open houten boot, met enigszins spits toelopend voorschip, vrij ronde kimmen en zijden en iet wat rond achterschip. De voorstevenbalk is gekromd, de achterstevenbalk valt sterk achterover. Het vaartuigje werd geroeid en heeft daartoe één doft die vrij ver voorin het vaartuigje geplaatst is. Het achterschip is voorzien van een royale klapmuts. Naar het schijnt waren er ook enkele zeilende exemplaren. Deze waren voorzien van een driehoekzeiltje, zeezwaarden en een echt vissermanroertje. De zeilende versie werd voornamelijk langs de westwal, de geroeide versie langs de zuidwal van de Zuiderzee gebruikt voor het vissen met de aalkubbe. Na de afsluiting van de Zuiderzee stierf dit scheepstype uit. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13772
Over
Onderwerpen
  • Visserijvaartuig
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Roeiboot
    Kleine boot voor het vervoer van personen, waarmee werd geroeid; in deze studie worden de kleine vaartuigen in Friesland er ook bijgerekend ook al werden die gezeild; het betreft hier een indeling op functie, namelijk het vervoer van enkele personen.
Werk
Breedte
160 cm
Hoogte
115 cm
Lengte
510 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 18 augustus 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harderwijk
  • Harderwijk

Trefwoorden