Datering
Maker Jelle Mastenbroek

Klankkast, Meneer Vis ging uit reizen

Meneer Vis ging uit reizen...... Dit nieuwe kabinet maakt deel uit van de permanente collectie van Zuiderzeemuseum. Het wordt gepresenteerd in een huis uit Zaandijk, dat in de negentiende eeuw, de residentie van de verf fabrikant Jan Marinus Vis (1856-1918 was). Hij reisde over de hele wereld. Vanuit zijn verre bestemmingen, bracht hij verschillende koffie en theeserviezen mee uit België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Zweden, Noorwegen en de VS. Deze kopjes en schoteltjes hebben een plaats gekregen in een autobiografische kabinet voor heer Vis, zij vertellen de verhalen van zijn overzeese ' avonturen. Voor een Euro kun je mee op een korte reis rond de wereld, net als mijnheer Vis in zijn tijd deed.

Gedetailleerde beschrijving

Kast van het type Willem III in weelderige uitvoering. Deze kast is gevuld met onderdelen van 12 verschillende serviezen uit 7 landen: België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Noorwegen, Verenigde Staten en Zweden. De serviesonderdelen zijn geplaatst in vorm van een slinger en doormiddel van een euro wordt er muziek geproduceert. De partituur: de eerste letter staat voor het land, de tweede letter voor kop of schotel.

Identificatie
Titel
Klankkast, Meneer Vis ging uit reizen
Objectnummer
B002021
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-103518
Over
Onderwerpen
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
130 cm
Hoogte
255 cm
Diepte
57 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Jelle Mastenbroek ()
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 15 januari 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM

Trefwoorden