Datering

Kast uit Molkwerum

Vierdeurskast met een beschildering uit de klassieke geschiedenis. Op het paneel linksboven is een voorstelling te zien van Fortuna, de antieke godin van het lot. Zij staat op de wereldbol die in de antieke wereld de veranderlijkheid aangaf, maar die later in de renaissance gezien werd als de wereld waarover zij heerste. Zeelieden waren bang voor haar omdat ze ook over de zee heerste. Op het paneel rechtsboven staat Nemesis, in de Griekse mythologie een van de dochters van de Nacht.. Ze straft de te trotse mens. Zij is verwant aan Fortuna aangezien beiden de mens ongeluk kunnen brengen. Van de beide onderste panelen is de betekenis van de afbeelding niet bekend.

Voor uitgebreide fysieke beschrijving zie Informatiebank.

Identificatie
Titel
Kast uit Molkwerum
Objectnummer
009421
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-141
Werk
Breedte
122.0 cm
Hoogte
141.0 cm
Diepte
50.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Techniek
  • geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 2 februari 1976
Copyright
BY-SA
Locaties
  • Molkwerum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Picturae , Picturae , Picturae

Trefwoorden