Datering
Vervaardiger Hendrick Avercamp

Te Schellingwou, Ao. 1619

Gezicht op Schellingwoude anno 1619

Uitgebreide beschrijving

Op de voorgrond water, met een zeilscheepje met een lading hout en drie mannen aan boord. Het scheepje ligt afgemeerd aan een steiger, die omhoog loopt tegen een dijk. Op de steiger staan twee mensen, Onder de steiger zit een man gehurkt. Op de achtergrond een dijk waarop een aantal mensen lopen. Achter de dijk staan huizen en uiterst rechts een hooiberg. Imp. l.o. HA [ineen] l.o.: H. van Averkamp, ad vivum del. r.o. S. Fokke fec r.o.4. Toestand: randen afgesneden.

Identificatie
Titel
Te Schellingwou, Ao. 1619
Objectnummer
003785
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • ets
  Wordt gebruikt voor de diepdruktechniek waarbij een ontwerp wordt gemaakt met een zuurbestendige stof die de metalen drukplaat beschermt. De plaat wordt blootgesteld aan zuur, dat in de plaat inbijt, zodat de delen van de metalen plaat die aan het zuur blootstaan, worden geëtst.. Gebruik 'bijten' voor het inwerken zelf (van zuren op een drukplaat ten gevolge van blootstelling). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10026
Over
Trefwoorden
 • stads- en dorpsgezicht
  Een beschermd stads- of dorpsgezicht is een gebied binnen een stad of dorp met een bijzonder cultuurhistorisch karakter. Door deze bescherming blijft het cultuurhistorische karakter behouden. In Nederland zijn er ruim 450 van deze beschermde gebieden.In de Erfgoedwet staan stads- en dorpsgezichten omschreven als: 'Groepen van onroerende zaken die van algemeen belang zijn wegens hun schoonheid, hun onderlinge ruimtelijke of structurele samenhang dan wel hun wetenschappelijke of cultuurhistorische waarde en in welke groepen zich één of meer monumenten bevinden'.
Werk
Breedte
23.7 cm
Hoogte
15.7 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hendrick Avercamp (tekenaar)
 2. Simon Fokke (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
Techniek
 • etsen (drukprocédé)
  Etsen is het behandelen van metalen en glas met corrosieve chemicaliën (gewoonlijk zuren) om een mat of gekleurd oppervlak te verkrijgen, voor versiering of voor analytische doeleinden (bij metallografie). (Conservation Dictionary)
Verwerving en licentie
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Schellingwoude
schilder, tekenaar

Hendrick Avercamp

Amsterdam, – Kampen (Overijssel),

Lees meer
RKD

Trefwoorden