Datering
Maker Onbekend

Breeuwhamer afkomstig van de werf van Pier Pieter Piersma.

Breeuwhamer. Hout. Kop in de lengte gespleten en bijeengehouden door twee klinknagels en twee ijzeren ringen aan de uiteinden.
De breeuwhamer is afkomstig van scheepsbouwer Pier Pieter Piersma uit Heeg. Mogelijk behoorde deze al tot de inventaris van de werf van Berend de Jong waar hij van 1966 tot 1970 werkte. Piersma kocht in 1986 de voormalige werf van De Jong.

Identificatie
Titel
Breeuwhamer afkomstig van de werf van Pier Pieter Piersma.
Objectnummer
FSM-2022-013
Objecttype
 • Breeuwhamers
  Houten hamers met lange koppen die worden gebruikt om op breeuwijzers te slaan. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026016
Over
Onderwerpen
 • Scheepsbouw
  De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
 • Heeg
Werk
Breedte
23 cm
Lengte
25.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden