Datering
Maker Onbekend

Breeuwhamer.

Breeuwhamer of kalfaatkamer. Het slaggedeelte is van hout en heeft twee gelijke, licht gebogen slagkoppen. Op de einden daarvan slagringen. In beide koppen een sleuf (evenwijdig aan de steel) en een gat door de kop. Dwars door de koppen verstevigingsnagels met ruitvormige eindplaten. Houten steel.
De herkomst van de breeuwhamer is niet bekend.
Een breeuwhamer is een hamer met een langwerpige harde tweezijdige kop. De steel was van harsvrij hout om blaren van het langdurige breeuwen te voorkomen. De kop was meestal van palmhout verstevigd met stalen ringen en vaak voorzien van klinkbouten door de kop om splijten te voorkomen. Veel breeuwhamers hebben langwerpige sleuven en gaten door de kop. De harde kop en deze sleuven gaven een specifieke klank. Iedere hamer had een eigen klank en volgens Sopers kon "het geoefend oor van den werfbaas .. daaraan hooren of de verschillende timmerlieden ijverig met hun werk bezig waren"
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 18 mei 1972 - P.J.V.M. Sopers, Schepen die verdwijnen (Amsterdam 1974) p. 36 - P. Dorleijn, De bouwgeschiedenis van de botter (Franeker 1998) - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1971-1972, p. 53 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Breeuwhamer.
Objectnummer
FSM-J-242
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013650
Werk
Breedte
cm
Hoogte
41.0 cm
Lengte
34.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA